 تصویر |
شرح: |
هفته نامه سلامت : در پایان یک روز کاری، نوشیدن یک فنجان چای خیلی میچسبد. این نوشیدنی گرم به دلیل اینکه آرامشبخش است و خستگی را از تن بیرون میکند، طرفداران زیادی دارد. لذت نوشیدن چای وقتی بیشتر میشود که بدانید این نوشیدنی سالم و پرطرفدار خواص درمانی هم دارد، از بسیاری بیماریها پیشگیری میکند و برای سلامتی مفید است.
بررسیها نشان داده است، چای اگر در حد طبیعی مصرف شود برای سلامت مفید است اما گاهی تصورات نادرستی درباره این نوشیدنی مطرح میشود که نتایج بررسیها و تحقیقات آنها را تایید نمیکند. به طور مثال این که چای به دندانها آسیب میرساند، برای قلب ضرر دارد یا اینکه چای مفید نیست و بهتر است مصرف آن را ترک کرد .
1تاثیر چای بر دندان
چای برای سلامت دهان و دندان مفید است. بررسیهای اخیر پژوهشگران دانشگاه شیکاگو نشان داده است پلیفنل موجود در چای سیاه با غیرفعال کردن آنزیمهای باکتریهای دهانی، موجب عدم فعالیت آنها شده و در نتیجه پلاکهای دندانی غیرفعال شده و از پوسیدگی دندانها پیشگیری میشود. البته در این بررسی چای سیاه به صورت یک دهانشویه استفاده شده است اما نوشیدن چای هم به از بین بردن پلاکها کمک میکند.
چای به علت داشتن مقدار قابل ملاحظهای تانن و فلوئوراید، از فساد، پوسیدگی و ایجاد حفره در دندانها جلوگیری میکند. بررسیهای دانشمندان ژاپنی نشان داده کودکانی که چای مینوشند خیلی کم به پوسیدگی و کرمخوردگی دندان دچار میشوند. ژاپنیها به تازگی یک نوع خمیردندان ساخته و به بازار عرضه کردهاند که پایه ساخت آن تانن است.
شاید علت این تصور غلط مواد قندی و شیرینکنندههایی است که همراه چای مصرف میشود و موجب پوسیدگی دندانها میشود. بهتر است چای را بدون قند بنوشید، یا قند یا شکر را به صورت حل شده در چای مصرف کنید و برای جلوگیری از پوسیدگی و رنگ گرفتن دندانها بعد از صرف چای دهان و دندانهایتان را با آب بشویید.
2 تاثیر چای بر قلب
نوشیدن چای به بیماران قلبی توصیه میشود. چای از ایجاد لختههای خطرناک خون که به حملات قلبی و سکته منجر میشود پیشگیری میکند. مطالعات نشان میدهد که سطح چربی خون و فشارخون برخی مصرفکنندگان چای پایینتر از دیگران است. دانشمندان روسی پس از اجرای طرحهای تحقیقاتی گسترده روی بیماران دریافتهاند که چای، آثار نیرومندی برای به تاخیر انداختن پیشرفت تصلب شرایین و تقویت عروق مویین و رقیق کردن خون و کاهش فشارخون دارد. تحقیقات دیگر نیز آثار مفید چای را در حمایت عروق قلبی تایید میکند. همچنین چای، مخصوصا چای نه چندان پر رنگ، از تشکیل آتروما (تشکیل پلاکهای انسداد عروقی) در آئورت جلوگیری میکند. نتیجه یک آزمایش که در آن تعدادی خرگوش بهعنوان نوشابه چای خوردهاند، نشان داد که این خرگوشها نسبت به خرگوشهایی که آب ساده خوردهاند کمتر دچار ناراحتی و آسیب آئورت شدهاند. تحقیقات ژاپنیها نشان میدهد که چای، کلسترول و تریگلیسرید خون را کاهش میدهد.
3 تاثیر چای بر جذب آهن
مصرف چای بعد از غذا، به هضم غذا به ویژه غذاهای چرب کمک میکند. تانن موجود در چای از جذب زیاد آهن پیشگیری میکند، به همین دلیل نوشیدن روزانه یک فنجان چای به بیماران مبتلا به هموکروماتوز توصیه میشود.البته توصیه میشود نوشیدن چای 2 ساعت بعد از غذا باشد.
4 تاثیر چای بر اعصاب
بعضیها چای مینوشند چون معتقدند چای خاصیت آرامبخش دارد اما بعضیها هم میگویند چای شادیآور و نشاطآور است. واقعیت این است که هر دوی این صحبتها درست است. چای تا پیش از دو دقیقه از دمکشیدن اثر محرک دارد اما پس از مدتی به تدریج از خاصیت محرک بودن آن کمتر شده و خاصیت آرامشبخشی آن بیشتر میشود. پس از گذشت پنج دقیقه از دمکشیدن چای، بیشتر کافئین چای خارج میشود.
5 چای ضدسرطان است
چای 30 نوع آنتیاکسیدان دارد و بررسیها نشان داده است که مصرف چای احتمال ابتلا به سرطان کلیه را کاهش میدهد و افرادی که در روز یک فنجان چای مینوشند در مقایسه با افرادی که چای نمینوشند 15 درصد کمتر دچار سرطان کلیه میشوند. فلاونیدها گروهی از پلیفنلها هستند که به طور طبیعی در چای وجود دارند. به نظر میرسد سطوح بالای این پلیفنلها در بدن میتواند علاوه بر ویروسها با سرطانهای لوزالمعده، کولون، مثانه، پروستات و سینه نیز مقابله کند.
محققان ژاپنی معتقدند در میان مواد طبیعی ضد سرطان چای رتبه اول را دارد. عدهای از دانشمندان درجه اول موسسه ملی ژنتیک ژاپن طی گزارشی اعلام کردند که در چای سبز ژاپن نوعی تانن وجود دارد که خاصیت ضد موتاسیون سلولی دارد و درنتیجه از عوامل ضد سرطان است. میان صدها نوع گیاهی که محققان ژاپنی در یک برنامه وسیع مطالعاتی به منظور یافتن بهترین و موثرترین گیاه ضد موتاسیون سلولی مورد بررسی قرار دادند، چای سبز در آزمایشگاه موثرترین ماده بوده است. بررسیها نشان داده است افرادی که اغلب چای سبز مینوشند احتمال ابتلا به سرطان معده در آنها کمتر از دیگران است.
6 تاثیر چای بر سوخت و ساز بدن
چای یک نوشیدنی کم کالری است و یک فنجان چای حدود چهار کالری دارد. به علاوه چای متابولیسم را بیشتر میکند و با بالا رفتن سوخت و ساز بدن موجب میشود کالری بیشتری مصرف شود و چربیها راحتتر و زودتر سوزانده شوند. مصرف چای موجب میشود آب بیشتری بنوشیم و آب از موادی است که برای شکسته شدن سلولهای چربی لازم است. چای به علت خاصیت ادرارآوری که دارد، به دفع سموم بدن کمک میکند. البته افرادی که اضافه وزن دارند بهتر است چای ر ا بدون قند و مواد شیرینکننده و چاشنیهای پرکالری مصرف کنند.
|